Over NXDN

Bron: MCCResources | Updated 2-4-2015

Nexedge zou wel eens de meest complete digitale technologie kunnen zijn dat op dit moment op de internationale markt te verkrijgen is.

Veel beheerders van radiocommunicatie en ICT systemen zijn nu al weer enkele jaren bezig met de volledige digitalisering van hun communicatie oplossingen en binnen het huidige aanbod van DMR, TETRA en DECT, mag en kan NEXEDGE daar niet op ontbreken.

In 2008 introduceerde Kenwood NEXEDGE. Toen NEXEDGE was het eerste systeem in zijn soort dat trunking kon bieden alsmede de eerste met de mogelijkheid om te communiceren met zowel analoge als digitale toestellen via het zogenaamde automatisch schakelen.

NEXEDGE was het resultaat van zo’n 30 jaar ervaring op het gebied van radiocommunicatie en audio oplossingen. Dat is dan ook terug te vinden in de kwaliteit van de communicatie. NEXEDGE is in staat om duidelijke stem kwaliteit te leveren, zelfs in de meest lawaaierige omgevingen, terwijl de digitale versleuteling volledige bescherming biedt tegen afluisteren.

Geschiedenis

Al in de jaren 80 ontstonden de eerste plannen om een 4 slots TDMA toe te gaan passen, wat uiteindelijk resulteerde in een TETRA protocol dat éénieder vandaag in Europa kent omdat het vaak toegepast wordt in de huidige veiligheidsnetten zoals Astrid in België en C-2000 in Nederland.

Maar in de States ging de digitalisering een andere richting uit en werden de veiligheidsnetten gebouwd op basis van een FDMA technologie en werd het APCO-25 oftwel P25 het succesverhaal voor politie en brandweerdiensten.

De vraag naar digitale oplossingen bleef stijgen, alsook de vraag naar exclusieve frequenties per gebruiker. Een digitalisering was de enige uitweg om meerdere gebruikers van een comfortabele eigen frequentie te kunnen voorzien.

Dat hadden ze ook bij Kenwood en Icom begrepen en ze ontwikkelde samen het NXDN protocol wat een open standaard is voor digitale PMR. NEXEDGE is de commerciële naam van de producten en oplossingen die JVCKENWOOD onder de merknaam Kenwood op de markt brengt.

Veranderde aanpak

De ontwikkeling van NEXEDGE zit doordacht in elkaar en wij willen dit dit artikel verder ingaan, waarom er zoveel organisaties tegenwoordig gebruik maken van deze radiocommunicatie oplossing.

Nexedge maakt gebruik van een FDMA technologie en dat biedt een groos scala aan verrassende voordelen.

Het is eigelijk ontwikkeld om te kunnen werken op een bandbreedte van slechts 6.25 kiloHertz, maar NEXEDGE kan ook op 12.5 kHz werken. Maar als we de techniek nader gaan bekijken, zien we dat Nexedge slechts 4 kHz gebruikt van het spectrum, wanneer je aan de radio’s aangeeft te moeten werken op 6.25 kHz.

Dat heeft tot gevolg dat de kanalen vlot en probleemloos naast elkaar gebruikt kunnen worden. Het biedt dus zo’n 15% breder bereik dan de 12,5 kHz van de concurrenten. 
Portofoons en mobilofoons kunnen dus met twee kanalen werken op een bandbreedte van 12,5 kHz. Het grote voordeel hiervan is dat de twee kanalen geen onderlinge “synchronisatie-afspraken” hoeven te maken zoals dit bij een TDMA – slot systeem het geval is.

Veel eindgebruikers zijn het over eens dat men met NEXEDGE veel meer bereik heeft  dan elk ander analoog of ander digitaal systeem.

Bij een digitaal systeem is de Bit Error (BER) van een zeer groot belang, en dat zit bij Nexedge op het hoogst haalbare niveau.

Note: Ongeveer 80 to 90% van de portofoon-gebruikers communiceren met elkaar zonder gebruik te maken van steunzenders of repeaters. Daar speelt Nexedge bijzonder handig goed op in.

Generatie 2

Voor KENWOOD stopt de vooruitgang nooit en het bedrijf heeft onlangs de 2e generatie apparatuur ontwikkeld, de NEXEDGE Gen2.

Gen2 biedt een grote sprong voorwaarts met betrekking tot het bouwen van grotere radiocommunicatie netwerken. Het maximale aantal sites dan kan worden aangesloten, is gestegen van 48 tot 1000, wat neerkomt op een vrijwel onbeperkte schaalbaarheid. Tegelijkertijd is Gen2 volledig compatibel met reeds bestaande apparatuur.

Systeem Manager

Om de operationele en onderhoudskosten oor NXDN trunked sites en netwerken te reduceren biedt NEXEDGE de Systeem Manager. Via de Systeem Manager is het mogelijk om op afstand te kunnen programmeren, firmware uploaden, abonnee instellingen aan passen, te monitoren en diagnoses te kunnen stellen, gebruikmakend van op Windows gebaseerde applicaties via een TCP/IP VPN verbinding.

NXDN forum

Het NXDN protocol dat wordt gebruikt door NEXEDGE is een open standaard en wordt ondersteund door veel toonaangevende leveranciers. Dit betekent dat NEXEDGE systemen zijn compatibel met producten van andere bedrijven die voldoen aan de verplichte en optionele functies die door het NXDN Forum is vastgesteld. Het NXDN forum is weliswaar niet zo groot als de DMR asocialen maar telt toch nog zo’n 32 leden, waaronder:

JVCKenwood, Zetron, Hytera Communications, Icom, Rockwell Collins, Etherstack, Eventide, CML Microcircuits, Avtec, Anritsu Company, Gerneral Dynamics, etc.

Commercieel gebruik

Aangezien NEXEDGE tegenwoordig over de gehele wereld wordt gebruik voor missie en bedrijfskritische communicatie heeft Kenwood in de loop der tijd veel referenties opgebouwd. Gebruik van deze radiocommunicatie technologie zien we dan ook terug in de volgende sectoren:

 

Meer gedetailleerde informatie over NEXEDGE is te vinden op de speciale NEXEGE microsite van Kenwood of in een algemeen overzicht van NXDN geschreven door het NXDN forum.