Over P25 Radiocommunicatie

Bron: MCCResources | Updated 30-12-2014

Project 25 (P25 of APCO-25) is de standaard voor digitale radiocommunicatie voor de OOV diensten in Noord America en een tegenhanger van TETRA. De twee radiocommunicatie technologieën zijn niet compatibel. Ook wordt P25 buiten de VS gebruikt.

Al sinds 1990 worden er al P25 radio's gebruikt. De standaard is door en voor de OOV eindgebruikers gemaakt om radiocommunicatie tijdens rampen beter te laten verlopen en biedt voldoende veiligheid en flexibiliteit. P25 radio's kunnen zowel in analoge modus als digitale modus opereren en van analoog naar digitaal en andersom. Dit is iets wat niet mogelijk is bij TETRA.

P25 fases

P25 is ontwikkeld in verschillende fases. 

Fase1: De fase 1 P25 radio's kunnen werken in de 12.5kHz frequentie in analoge digitale of mixed modus. De fase 1 radio's gebruiken een vorm van modulatie genaamd: Continuous 4 level FM, C4FM. Fase 1 P25 compliant systemen zijn backward compatible en interoperabel met bestaande FM systemen. Daarnaast biedt de P25 standaard een open interface naar het  RF Sub-System waardoor het mogelijk is systemen van diverse fabrikanten te gebruiken.

Fase 2 : Fase 2 P25 radio systemen zijn gebaseerd op het gebruik in het 6.25 kHz kanaal. Hiermee komt er 1 spraak kanaal vrij  of een data kanaal van minimum 4800 bps. P25 fase 2 gebruikt  FDMA - frequency division multiple access. Een alternatieve 2 slot TDMA oplossing is in ontwikkeling Met Fase 2 wordt er al gebruik gemaakt van een verbeterd gebruik van radiospectrum maar tevens is er in fase 2 meer mogelijk mbt interoperabiliteit met oudere systemen, interface met repeaters en andere sub systemen, roamen alsmede een hogere capaciteit.

Fase 3: Fase 3 voorziet in de groeiende behoeft aan breedbandige data. Van 2000 tot 2009 hebben ETSI en TIA samen gewerkt aan een Public Safety Partnership Project of Project MESA genaamd (Mobility for Emergency and Safety Applications). Project MESA is erop gericht een nieuw draadloos digitaal wideband/breedband public safety radio standaard voor zowel spraak als data voor de diverse (multiagency) eindgebruikers te bieden. Aangezien er vanuit de industrie in 2010 toch niet voldoende interesse bleek te zijn werd Project MESA gesloten.

P25 en FirstNet

Momenteel gebruikt men voor de OOV in Noord America breedbandige data communicatie via FirstNet in de 700Mhz band. FirstNet is opgericht in Februari 2012 met als doel breedbandige data communicatie te voorzien voor de OOV diensten.

Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst spraak communicatie voor de OOV via FirstNet zal gaan verlopen. Naar verwachting zal dit het einde van het P25 tijdperk inluiden. 

Gebruik van P25

Ondanks het feit dat P25 in Noord America wordt gebruikt zien we ook veel P25 implementaties in het Midden Oosten, Australië, Nieuw Zeeland, Brazilie, Canada, India, Rusland en andere delen van de wereld. Inmiddels is de adoptie van P25 in de VS al op een laag pitje komen te staan vanwege de hoge kosten die P25 systemen en radio's met zich mee brengen. In 2004 waren er ongeveer 660 P25 netwerken operationeel in 54 landen. Dit neemt niet weg dat er nog steeds P25 systemen verkocht worden. Het laatste P25 succes stamt uit November 2014 waarbij TAIT COmmunication en Airbus DS een P25 systeem hebben geimplementeerd voor Lexington-Fayette Urban County  in Kentucky, USA.