Over TETRA Radiocommunicatie

Bron: Wikipedia | MCCResources - updated 30-12-2014

TETRA is een afkorting die staat voor Terrestrial Trunked Radio een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral veel gebruikt wordt door professionele gebruikers.

TETRA is een digitale standaard voor radiocommunicatie die vooral gebruikt wordt door professionele gebruikers zoals politie en veiligheidsdiensten, transportbedrijven, grote industriële complexen of het leger. Tegenwoordig wordt TETRA radiocommunicatie aangeboden voor gebruik van radiocommunicatie in de industrie. TETRA is een officiële standaard opgesteld door het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI).

De ontstaansreden van de TETRA standaard ligt bij de specifieke eisen met betrekking tot de radiocommunicatie voor professionele gebruikers zoals Politie, Brandweer en Ambulance. Hun specifieke eisen kunnen niet of niet voldoende door andere digitale systemen (GSM, GSM-R, GSM-Pro, DECT, ... ) benut worden. Enkele van de specifieke eisen voor de professionele gebruiker zijn:

De Amerikaanse tegenhanger van TETRA is APCO-25, oftewel P25. De aanschaf van P25 radiocommunicatie apparatuur is doorgaans erg kostbaar in vergelijking met de aanschaf van TETRA netwerken en portofoons.

TETRA and Critical Communications Association

Veel fabrikanten, ontwikkelaars en eindgebruikers hebben zich sinds verenigd in de TETRA and Critical Communications Association, voorheen de TETRA MoU Association. De Association is een belangrijk adviesorgaan voor onder andere nationale overheden en heeft direct contact met de ETSI en 3GGP.

The TCCA werkt nauw samen met industrie specialisten en organisaties die zich bezig houden met de ontwikkeling van de standaard voor kritische communicatie. Waaronder de ETSI, de Europese Standard Development organisatie en 3GPP. Deze laatste ontwikkelt en onderhoudt de standaard voor publieke mobiele netwerken. 

Tegenwoordig vertegenwoordigd de TCCA meer dan 160 organisaties vanuit alle delen van de wereld. Daarnaast coördineert de TCCA verschillende zogenaamde Working Groups binnen de Association. Enkele van deze groepen zijn:

Alhoewel de TCCA in eerste instantie de alleen TETRA standaard vertegenwoordigd, houdt de organisatie zich tegenwoordig meer bezig met de coördinatie van verschillende aspecten van kritische communicatie, waaronder LTE breedband voor de OOV markt en Critical Control Rooms.

Over TETRAPOL

Er bestaat ook TETRAPOL. Deze technologie is gebaseerd op een gesloten standaard. De rechten van TETRAPOL zijn in handen van Airbus Defence and Space (EADS). Tegenwoodig gebruiken er slechts nog enkele grote industriële bedrijven TETRAPOL.

De website van TETRA-Applications.com geeft een reëel beeld van hetgeen zich in de TETRA radio communicatie markt afspeelt.